Useat julkiset puistot ja kirkkojen pihat ovat upeita nähtävyyksiä kasvi- ja kukkaloistossaan. Niitä ylläpidetään ja hoidetaan hyvin. Suunnittelu on tehty usein tarkasti ammattilaisten toimesta. Tällaisiin puistoalueisiin ja julkisiin pihoihin on usein istutettu erilaisia puita, pensaskasveja, kasviaitoja ja näyttäviä kukkaistutuksia, jotka kukkivat eri aikoihin vuodesta. Ne pitävät alueen loisteessa keväästä aina syksyyn saakka.
Kauniit kasvit luovat viihtyvän ympäristön lisäksi varjoa esimerkiksi istuma- ja parkkipaikkojen läheisyyteen. Niillä on tärkeä tehtävän ilman puhdistamisessa ja happipitoisuuden ylläpitäjänä. Onkin tärkeää, että kaupungeissakin vaalitaan viheralueita ja pihoihin istutetaan viherkasveja, pensaita ja puita jatkossakin. Niistä huolenpito on välillisesti myös omasta terveydestämme huolehtimista.
Penkit tarjoavat levähdysmahdollisuuden
Kirkkopuistot ovat usein omaa luokkaansa, mitä tulee viihtyisiin ja kuvankauniisiin viheralueisiin. Usein niissä kulkee muutama järkevästi suunniteltu kävelyväylä. Alue onkin yleensä hyvin hoidetun nurmikon peittämä. Muutama puisia puistonpenkkejä, joista osa on varjossa, hyvällä sijainnilla on tärkeää sijoittaa alueelle lisäämään viihtyvyyttä ja tarjoamaan mahdollisuutta levähtämiselle.
Usein hoitomahdollisuuksista ja budjetista riippuen kirkkopuistoja koristaa myös kukkaistutuksia. Useat tällaiset paikat rajataan näyttävin pensasaidoin. Tunnetuin pensasaitakasvi suomalaisissa puistoissa lienee kartiotuija. Mitä tulee kasvilajikkeiden käytännöllisyyteen puistoissa, on se hyvä ja klassinen esimerkki helppohoitoisesta ja Suomen ilmastoon hienosti sopeutuvasta, monikäyttöisestä vaihtoehdosta.
Kartiotuija on tyypillinen lajike kirkkopuistossa
Kartiotuija on muiden havupuiden tapaan ympärivuotisesti vihreä. Se on myös nopeakasvuinen, mikä osaltaan selittää kasvin suosiota puistoistutuksissa. Se on myös harvinaisen sitkeä lajike, joten hoitoa ei yleensä tarvita kovinkaan paljoa. Lisäksi se säästyy usein kasvien sairauksilta.
Kasvien myyntiin, istutuksiin ja kokonaisvaltaisiin puutarhapaketteihin erikoistunut Plantinavia kertoo sivustollaan, että kartiotuijat kasvatetaan ja muotoillaan ensin taimistolla, minkä jälkeen ne istutetaan kohteeseen noin 2-3-vuotiaina kasveina.
Kestävä ja muotoiltava kartiotuija sopii mainiosti pensasaitojen kasviksi. Se on tiivis ja tarjoaa näkösuojaa komean pensasaidan muodossa. Kartiotuijia näkeekin usein reunustamassa esimerkiksi kirkkojen upeita viherpuistoja. Vaikka se ei ole vaativimmasta päästä, täytyy maaperän ja istutuspaikan olla sille soveltuva. Tämän takia puistosuunnittelussa on aina parasta pyytää apuun ammattilaisia ja varmistaa jokaiselle kasville sopiva sijoituspaikka ja hoitosuunnitelma. Tämä asia on aina olennainen osa suunnittelua!